dilluns, 21 de setembre del 2009

El Lado Oscuro del Corazón - Mario Benedetti


El passat mes de maig moria en Mario Benedetti, si ja ho sé, aquest no és un blog de literatura, però resulta que l'obra d'aquest senyor també ha deixat emprempta en el cinema donant forma a "El lado oscuro del Corazón", una de les joies del cinema llatinoamericà i una de les meves pel•lícules preferides. Aquesta pel•lícula del l'any 92, va ser dirigida per l'Oliverio Girondo i interpretada pel Dario Grandinetti, en una història que es va tramant a través dels poemes de Mario Benedetti, Juan Gelman i Oliverio Girondo.

No es pot explicar el clima que aconsegueix crear el director, en el que es succeeixen moments inoblidables que mostren amistad, solitud, passió, amor, pèrdua, d'una forma com jo no he tornat a veure, és fàcil si el texte el posa, entre altres, en Mario Benedetti. La música va de peces escrites especialment per a la pel•lícula fins a boleros, sempre en un to trist i melancòlic. La interpretació del Dario Grandinetti és impressionant, és possible que sigui un d'aquells actors que s'interpreta a si mateix, però el resultat no pot ser més creible.

Com a mostra de tot plegat, una de les millors declaracions d'amor que mai he vist en una pantalla amb un poema del Benedetti. Sobran las palabras:



Una altra escena memorable, aquest cop el poema és de l'Oliverio Girondo:



La pel•lícula està plagada de metàfores, la majoria d'elles jo no les entenc però les gaudeixo igualment, per exemple, una petita broma que en Mario Benedetti protagonitza en persona, en el vídeo es pot veure com li recita una poesia a una pilingui en un burdell de Montevideo en alemany, impagable la cara de la professional de l'amor:



1 comentari:

  1. Hola Enric,

    me ha encantado la declaración de amor.
    Tan bonita como tus ojos claros.
    M.

    ResponElimina